Enligt rumäniens hederskonsul i Blekinge, Olivia Costea, finns det inga romer som tigger i Sölvesborg just nu. Foto: SVT

Inför förbudet: Inga tiggare kvar i Sölvesborg

Publicerad

De styrande politikerna i Sölvesborg vill införa tiggeriförbud – trots att det enligt uppgift inte finns några tiggare i kommunen just nu. Enligt Rumäniens hederskonsul Olivia Costea lämnade den sista familjen i helgen.

– I dagens läge finns inte någon annan här, säger hon.

Fram till förra veckan fanns det en familj i Sölvesborg som brukade tigga på olika platser i kommunen. Men när SVT Nyheter Blekinge besöker Sölvesborg i veckan syns ingen av dem till varken i centrum, vid mataffärerna i centrum eller vid järnvägsstationen.

– Jag pratade med familjen i fredags och de sa att de har funderat på att återvända till hemlandet och tacka ja till erbjudandet de fick att utbilda sig, säger Olivia Costea, Rumäniens hederskonsul i Blekinge, som arbetar frivilligt med att hjälpa romer att utbilda sig och skaffa jobb i Rumänien.

Enligt Olivia Costea lämnade familjen Sölvesborg i helgen för att åka tillbaka till Rumänien. Om det beror på att kommunen är på väg att införa tiggeriförbud vet hon inte men hon berättade för dem om förbudet.

– De accepterar detta och jag har försökt få dem att samla kraft att utbilda sig eller skaffa ett passande jobb, säger hon.

Vill införa förbud ändå

Trots detta vill de styrande politikerna införa ett tiggeriförbud på flera platser.

– Det har ju funnits tiggare och det har gått i vågor och detta är ett viktigt principiellt beslut. Vi ska inte ha tiggare i framtiden heller och det ska inte vara en del av Sölvesborgs stadsbild, säger Louise Erixon (SD), kommunalråd.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) menar däremot att tiggare inte varit ett stort problem i Sölvesorg.

– I Sölvesborg är inte det här ett stort problem utan som det har varit sista tiden har det varit en familj, enligt uppgift som har kommit till mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.