Två personer står vid en båt i en hamn, där den ena bär en blå jacka och den andra en röd t-shirt med en logotyp. I bakgrunden syns en större båt och en klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De frivilliga sjöräddarna Mikael Johnsson och Patrik Hall med kollegor kommer få svårare att rycka ut på larm om sjönöd i Karlskrona, efter att stationen på Hattholmen överges nattetid. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Sjöräddare lämnar Karlskrona – hotas av Studentbåtens nattgäster

Uppdaterad
Publicerad

Det finns just nu ingen sjöräddningsstation i centrala Karlskrona under nätterna.
Orsak: Hot från olovliga nattgäster på Studentbåten på Hattholmen.

Den centrala räddningsstationen på Hattholmen som Sjöräddningssällskapet använder nattetid har nu stängt ner. Anledningen är att det vid flera tillfällen under kort tid har rört sig personer som agerat hotfullt mot frivilliga sjöräddare, något som Blt var först med att berätta.

Det har handlat om personer som nattetid ockuperat Studentbåten.

Studentbåten i Karlskrona

– Det här är på ren svenska förjävligt. Det är aggressiva och verbala hot. Det är väldigt obehagligt, säger Patrik Hall på Sjöräddningen.

Händelsen upprör även ordföranden i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Carl-Göran Svensson (M) – som tidigare agerat för att få bort Studentbåten:

– Jag tycker att man måste kunna ha en räddningstjänst som fungerar. Jag kallar det räddningstjänst, för det är precis vad det är på vatten. Ägaren måste se till att båten är säkrad så att folk inte kan komma in. Gör inte han det så måste polisen göra insatser.

Hasslö närmaste station

Turerna kring Studentbåten har varit många och så sent som i april gav Kronofogden upp försöken att sälja båten efter ett skambud på 10 000 kronor. Efter det ser inte mycket ut att ha hänt.

Carl-Göran Svensson säger att han nu hoppas att polisen agerar gällande stöket och hoten.

– Det man hade kunnat göra är också att sätta in ordningsvakter och sedan skicka en faktura till ägaren.

Sjöräddningsstationen på Hattholmen är en del av Hasslö sjöräddningsstation. Beslutet om att stänga ner stationen på Hattholmen innebär att närmaste station ute på Hasslö är den som får användas under dygnets mörka timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet