Det var i området Kungsmarken i Karlskrona som den misstänkta förgiftningen skedde. Foto: SVT

Sjukhusets anteckningar: THC kan ha förgiftat familjen i Kungsmarken

Uppdaterad
Publicerad

Tetrahydrocannabinol, eller THC, den aktiva substansen i cannabis kan ha legat bakom förgiftningen som drabbade familjen i Kungsmarken i tisdags. Det framkommer av sjukhusets journalanteckningar, bekräftar åklaragare Lena-Marie Bergström för Aftonbladet.

Det var i tisdags kväll som nio personer insjuknade efter att de ätit misstänkt förgiftade kakor i en lägenhet i Kungsmarken i Karlskrona. Samtliga fick föras till sjukhus för vård varav två flickor i tonåren med allvarliga skador.

Några av dem tillhör samma familj där både barnen och pappan åt av kakorna. De är sedan fredagen utskrivna från sjukhuset och hemma igen.

En man i 20-årsåldern sitter sedan natten till torsdag anhållen misstänkt för grov misshandel. Mannen misstänks ha varit den som bjudit sällskapet på kakorna.

En möjlig teori

Vilket ämne som legat bakom förgiftningen har inte fastslagits men nu bekräftar åklagare Lena-Marie Bergström en möjlig teori.

– En preliminär uppgift från sjukhuset är att de har sett tetrahydrocannabinol, THC, eller hasch. Det är vad de har antecknat som diagnos i journalerna, säger hon till tidningen.

– Jag vet inte hur de proverna är tagna. Jag har inte hunnit få se deras bedömningsunderlag.

Nekar till brott

Den anhållne mannen nekar till brott och förhör med honom ska hållas under lördagseftermiddagen, enligt Lena-Marie Bergström.

Liksom förgiftningsorsaken är det ännu inte klargjort vilka motiv som ligger bakom händelsen, men enligt åklagaren ska den misstänkta mannen och målsägande känna till varandra sedan tidigare.

En delad bild som visar till vänster en träddörr med en dörrhandtag och nyckelhål, och till höger en person i en mörk jacka som håller i en mikrofon med logotypen ”SVT”. Bakgrunden visar en modern byggnad med flera fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Martin Axelsson Därth träffade familjen i Kungsmarken som åt vad som tros vara förgiftade bakverk. Hör honom berätta om mötet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.