Region Blekinge ska nu betala en upphandlingsskadeavgift på 960 000 kronor. Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Miljonskadestånd för Region Blekinge efter tolkupphandlingen

Publicerad

Den direktupphandling för 13,3 miljoner kronor som Region Blekinge gjorde för tolktjänster var otillåten. Därför har Förvaltningsrätten dömt regionen att betala 960 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det var känt sedan tidigare hur Region Blekinge riskerade att bötfällas med 960 000 kronor efter upphandlingar de gjorde kring tolktjänster. Regionens ramavtal för tolktjänster gick ut i början av 2019 men ett tilldelningsbeslut i en annonserad upphandling av tolktjänster dröjde till slutet av november.

Under 2019 direktupphandlades i stället tolktjänster för patienter under elva månader för 13,3 miljoner kronor, vilket Förvaltningsrätten i Växjö nu konstaterar var otillåtet.

Konkurrensverket var motpart

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att regionen motsatt sig bötessumman som de ansett var för hög då det funnits förmildrande omständigheter.

– Eftersom tolktjänsterna blev dyrare när vi var avtalslösa har vi redan lidit skada. Så detta blir en dubbel skada, sa den strategiske inköpschefen Joakim Kristensson innan jul.

Det är Konkurrensverket som drivit målet till Förvaltningsrätten där de har angett att rättsläget i frågan inte varit oklart samt att det inte framkommit förmildrande eller försvårande omständigheter.

4,8 miljoner kronor dyrare

Region Blekinge hade yrkat på att upphandlingsskadeavgiften skulle efterges eller sänkas avsevärt. Det uppges hur regionen fick tillhandahålla tolktjänster till patienterna eftersom det annars hade inneburit en risk för människors liv och hälsa.

Jämfört med tidigare år innebar direktupphandlingen en dyrare slutsumma med cirka 4,8 miljoner kronor. Det finns möjlighet för Region Blekinge att överklaga domen till Kammarrätten, vilket ska göras inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.