Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Skolan var tänkt för att användas för en stor del av de 170 asylplatser som ställts i ordning i kommunen. Foto: TT

Skärpt uppmärksamhet vid asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en vecka har det brunnit i tre tilltänkta flyktingboenden och i år har över tio asylboenden eldhärjats. I många fall finns misstankar om anlagda bränder. Polisen skärper nu uppmärksamheten kring asylboenden, även här i Blekinge.

I tisdags natt brann en barack i Arlöv som dagen efter skulle ha tagits i bruk som asylboende. På lördagsnatten brann en skolbyggnad utanför Ljungby ner till grunden, bara dagar efter att kommunen hållit informationsmöte om att lokalerna skulle bli flyktingboende.

Och natten till söndagen var det dags igen – ett tilltänkt boende i Onsala eldhärjades svårt.

Bränder på asylboenden

Missnöje mot planerna

– Det är allvarligt och helt oacceptabelt, och också ledsamt och tråkigt för alla oss som lagt ner så mycket tid och kraft på att få i ordning boendet, säger Ulrika Granfors, fastighetschef vid Kungsbacka kommun, till TT.

– Vi hade ett informationsmöte i torsdags. Det fanns en del missnöjda röster, men även invånare som höjde sina röster för att ta emot medmänniskor.

Efter bränderna i Kungsbacka och Ljungby har man lokalt fattat beslut om förstärkt bevakning vid vissa boenden.

Hela landet

Polisen nationella operativa avdelning (NOA) gick under söndagen ut med en uppmaning till alla polisregioner i landet om att skärpa uppmärksamheten och öka tillsynen vid asylboenden.

NOA utreder också om det kan finnas en koppling mellan de senaste bränderna.

– Vi analyserar om det finns ett samband och i så fall hur det ser ut, säger Stefan Hector, kommenderingschef för NOA:s särskilda händelse med anledning av migrantströmmarna.

Säpo skriver i ett mejl till TT att man ”följer (fallen) och bistår (polisen) med eventuell information”.

Migrationsverket gör löpande riskbedömningar för olika boenden, enligt myndighetens säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

Ekon från 90-talet

Historikern Heléne Lööw har studerat den våg av attentat som riktades mot flyktingförläggningar under 80- och 90-talet. Då handlade det oftast om gärningsmän som uppfattade att stämningarna i lokalsamhället rättfärdigade deras handlingar.

I dag kan det gå snabbare att piska upp sådant hat.

– Det uppstår många lokala nätgrupper, som ”Nej till flyktingförläggning i ort X”, där retoriken höjs kraftigt och i många fall ses sådana här aktioner som något positivt. De processer som tidigare skedde i lokalsamhället, mun till mun, flödar nu fritt på nätet.

Fakta: Bränder på asylboenden

Bränder på befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet