SVT Nyheter Blekinges granskning avslöjar ett upplägg där ett företag plockat ut anställdas rut-avdrag mot ett löfte om att utföra tjänster hos dem. Men redan i det första steget – den första överföringen på 25 000 kronor till den anställde – blir affärsmodellen problematisk.
– Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter och de anställda ska beskattas för de här pengarna, säger Pia Blank Thörnroos.
Det är inte bara företaget som gjort fel menar Skatteverket – det kan även få följder för den anställde.
– Det är många som glömmer det att man är ansvarig för sin egen inkomstdeklaration. Så om du har betalat men inte faktiskt köpt någon tjänst blir du återbetalningsskyldig och kan få en kvarskatt, säger hon.
Lagen tydlig
Pia Blank Thörnroos understryker att arbetsgivaren har ett stort ansvar för att se till att reglerna kring skatter efterlevs på arbetsplatsen.
– Arbetsgivaren ska kunna regelverket, så att de anställda ska känna sig trygga, säger Pia Blank Thörnroos.
Som SVTs gransking av Blekingeföretagaren visar har företaget begärt utbetalningar från Skatteverket – trots att rut-tjänsterna inte blivit gjorda, vilket inte är tillåtet.
– Där är lagen tydlig. För att man ska kunna söka pengar måste arbetet vara betalt och utfört, säger Pia Blank Thörnroos.
Hur kontrollerar ni att tjänsterna faktiskt är gjorda?
– Det är ofta kunder som hör av sig och är upprörda, när rut-avdrag har gjorts trots att arbeten inte är utförda. Sen är det svårt för Skatteverket att se på en blankett att arbetet inte är klart. Vi förutsätter att merparten av alla gör rätt.
Exakt hur stora belopp Blekingeföretagaren plockat ut från Skatteverket genom rut-avdrag de senaste åren går inte att få svar på. Uppgifterna är sekretessbelagda.