Jimmie Bergkvist tog beridet bågskytte till Blekinge för några år sedan efter att han tillsammans med en handfull andra människor hade etablerat sporten i Sverige ungefär tio år tidigare. På gården hemma i Kallinge tränar han tillsammans med sin sambo Christine Karlsson, som han har lärt upp. Beridet bågskytte växer hela tiden och det är stort på andra håll i världen. Även om det är en smal gren inom bågskytte ännu i Sverige, har de båda tävlat i SM i år där Christine Karlsson hamnade på prispallen. Hon tog totalt silver och är därmed den näst bästa senioren i Sverige just nu.
– Både jag och Jimmie grät när jag tog guldmedalj i en av grenarna, säger Christine Karlsson.
Hon har inte utövat sporten särskilt länge men har lärt sig snabbt, vilket SM-medaljen bevisar. Det är inte helt ovanligt att man tävlar med en lånad häst som man inte är helt bekant med och det gjorde Christine under årets tävlingssäsong.
– Ibland lånar man en häst flera tävlingar och ibland bara en tävling, säger Christine Karlsson.
Sista dagen på SM var dessutom en gren hon endast testat lite en gång tidigare, trots det tog hon silver i den grenen.
– Det är det jag älskar, att det är ständigt nya utmaningar. Det tar liksom aldrig slut, säger hon.
Svårigheterna med sporten
Det är mycket att tänka på innan man svingar sig upp i sadeln. Det är en farlig sport där mycket kan gå fel om man inte är försiktig. Bågen ska hållas på rätt håll ifrån hästen och den ska hållas rätt för att inte skada sig i handen. Jimmie Bergkvist säger att koncentrationen är det svåraste med att skjuta pilbåge från en galopperande hästs rygg.
– Du ska inte fokusera på att skjuta och ännu mindre på att rida. Du ska bara koncentrera dig på att träffa där och då. Det andra ska sitta i ryggmärgen, som att cykla, säger han.
Christine håller med, och menar att det kan vara svårt att hinna med när det går fort.
– Vår häst Cadillac är väldigt snabb, därför är det bra att träna med honom för att själv få upp sitt tempo på att ladda om skjuta nästa pil. Samtidigt är det viktigt att träna hästen att kunna galoppera i ett lugnare tempo också, säger Christine Karlsson.
Ska tävla i Iran
I november ska de båda resa till Iran för att tävla i beridet bågskytte. Det är deras instruktör, Ali Ghoorchian, som har bjudit ner paret till sitt hemland, och där väntar en annan typ av konkurrens och grenar.
– Det ska bli jättespännande. Vi får låna hästar där nere och det ger nytt adrenalin när man inte känner hästen, instämmer de båda.
Sporten Beridet Bågskytte
Beridet bågskytte är en officiell gren under Svenska Bågskytteförbundet sedan 1 januari 2016. Det beridna bågskyttet består bland annat av de olika disciplinerna ungersk gren, koreansk gren samt mogu.
Ungersk
Den ungerska tävlingsbanan är 99 meter lång och vid banans halva längd står ett torn med tavlor nio meter utanför banan. På tornet på en höjd av två meter sitter tre stycken runda treringade tavlor som är 90 cm i diameter, som alla är vinklade åt olika håll. Tiden för löpet är 20 sekunder. Vid snabbare tid läggs mellanskillnaden, med en decimal ihop med tavelträffarna. Överskrids tiden så underkänns löpet. Första pilen får innan start vara nockad och förvaringen av pilarna är valfri. Varje tävlande rider sex stycken löp.
Koreansk
Den koreanska disciplinen består av tre grenar. Dubbel, trippel- och multipelskott. Varje tävlande rider sex löp, två i varje gren. Till skillnad från den ungerska disciplinen, så måste pil dras från koger eller bälte och får inte vidröras förrän banans startmarkering passerats. Snabbare tid ger extrapoäng per sekund och långsammare tid ger minuspoäng.
Mogu
Mogu kan kort beskrivas som skjutning mot rörligt mål. Tävlingen är egentligen en lagtävling, men kan också tävlas enskilt. En rottingboll eller liknande, 80 cm i diameter, täckt med kraftigt tyg, dras av en ryttare i ett minst fem meter långt rep. Pilarna skall vara trubbiga (s.k. bluntade) med en färgindränkt tuss på spetsen.
Draghästen startar tio meter framför den/de tävlande och loppet sker i full galopp. Pilarna hålls i båghanden då det blir svårt att dra färgindränkta pilar från koger eller stövlar. Under loppet får obehindrat antal pilar avlossas och poängberäkning sker för varje markerad träff på bollen.