Arenaköket på Rosenholm i Karlskrona bjöd eleverna på två rätter under torsdagens lunch. Båda är tänkta att fungera som krismåltider och kan tillagas utan el och vatten. Kökets personal fick dessutom byta arbetsplats då dagens tortellinipanna tillagades utomhus på stekhäll.
Ambitionen är att under hösten utöka listan till fem recept. Utmaningarna är förvaring, hållbarhet och kravet på att det ska vara näringsrik kost. Antalet portioner som behöver serveras är en annan.
– Det är ungefär 200 elever som ska äta av den här maten idag. Om vi skulle laga till alla som äter av vår mat hade det varit över 700 personer. Då hade vi fått laga i många omgångar, säger köksledare Ida Wirsenius.
Kostenheten i Karlskrona kommun arbetar aktivt med att utforska olika sätt att stärka sin krisberedskap.
– Framåt kommer vi även göra en särskild meny för äldreomsorgen, säger Ann-Britt Wikström.
I klippet ser du när personalen förbereder maten och vad några av eleverna tyckte