Tre personer i svarta kökskläder förbereder mat utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lagar Arenakökets personal torsdagens måltid utomhus på stekhällar. Foto: SVT

Skolköket lagar mat på stekhäll – testar krisberedskapen med tortellinipanna

Publicerad

Den pågående beredskapsveckan inspirerar kostenheten på Karlskrona kommun att testa recept och tillagningsmetoder som skulle kunna funka även i kristider utan el och vatten.

– Det är tänkt att alla köken ska kunna ha de här livsmedlen hemma, säger måltidsplanerare Ann-Britt Wikström.

Arenaköket på Rosenholm i Karlskrona bjöd eleverna på två rätter under torsdagens lunch. Båda är tänkta att fungera som krismåltider och kan tillagas utan el och vatten. Kökets personal fick dessutom byta arbetsplats då dagens tortellinipanna tillagades utomhus på stekhäll.

Ambitionen är att under hösten utöka listan till fem recept. Utmaningarna är förvaring, hållbarhet och kravet på att det ska vara näringsrik kost. Antalet portioner som behöver serveras är en annan.

– Det är ungefär 200 elever som ska äta av den här maten idag. Om vi skulle laga till alla som äter av vår mat hade det varit över 700 personer. Då hade vi fått laga i många omgångar, säger köksledare Ida Wirsenius.

Kostenheten i Karlskrona kommun arbetar aktivt med att utforska olika sätt att stärka sin krisberedskap.

– Framåt kommer vi även göra en särskild meny för äldreomsorgen, säger Ann-Britt Wikström.

I klippet ser du när personalen förbereder maten och vad några av eleverna tyckte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.