Många uppfattar raketer som experimentell lek, men i slutändan kan det ge ungdomar men för livet, skriver polisen i sin uppmaning. Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Sköt av sig fingrar – polisen varnar för raketer

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det närmar sig nyår får polisen allt fler ärenden gällande raketskjutning. I västra Blekinge har en ungdom redan förlorat flera fingrar efter en fyrverkeriexplosion.

Polisen har de senaste dagarna fått in flera samtal från allmänheten gällande vårdslös raketskjutning.

– Vi från polisen kommer jobba aktivt under mellandagarna och nyår med att rapportera personer, samt beslagta och förverka pyroteknik i de fall den hanteras eller används felaktigt, skriver Karlskronapolisen i ett inlägg i sociala medier.

I samband med att en polispatrull i dagarna åkte till en utpekad adress blev de beskjutna med fyrverkerier av personerna på platsen.

Polisen har också omhändertagit en 16-åring som hade en ryggsäck full av kraftfull pyroteknik och innehavaren misstänks nu för brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Förlorat fingrar

Polisen larmades också till en adress i västra Blekinge där en ungdom skjutit av sig flera fingrar och en annan man drabbats av en hörselskada till följd av oaktsam hantering av raketer.

Nu går polisen ut och varnar för så kallade experimentella lekar – som i slutändan kan ge men för livet.

– Vi vill passa på att trycka på det egna ansvaret samt föräldraansvaret, där hänsyn till andra människor och djur är av stor vikt, skriver Karlskronapolisen i ett inlägg i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.