Man blir vaccinerad av en sjuksköterska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nästa vecka inleds den nationella vaccinationsinsatsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Snart börjar vaccineringen mot covid-19 och influensa i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka påbörjas den nationella vaccinationsinsatsen mot covid-19 och influensa. Region Blekinge uppmanar särskilt de som tillhör olika riskgrupper att bli vaccinerade när tillfälle ges.

Hösten är här och vintern väntar runt hörnet. Men det är inte bara mörker och kyla som slår till så här års, smittorisken för sjukdomar som covid-19 och influensa ökar markant.

Charlotte Ros, vaccinationssamordnare på Region Blekinge, säger att den som kan bör vaccinera sig mot båda dessa smittor, särskilt om du tillhör en riskgrupp.

Gravida och äldre

– De som tillhör riskgruppen är personer som är 65 år eller äldre, men även de som är yngre än 65 om de har bakomliggande hälsoproblem. Gravida kvinnor är också en riskgrupp, säger hon.

Charlotte Ros lägger även till att den som vill vaccinera sig mot både covid-19 och influensa kan göra det på samma gång. Då får man en spruta i vardera arm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.