Kvinna som står framför en buss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med 2 september blir det möjligt att betala för en bussresa direkt genom att blippa sitt betalkort. Men ungdomar som vill ha ungdomspris hamnar i kläm. Hör trafikdirektör Mona Glans berätta mer i videon. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Snart kan Blekingetrafikens bussresenärer ”blippa” resan med sitt betalkort

Uppdaterad
Publicerad

Blekingetrafikens bussresenärer kommer snart kunna köpa biljett genom att ”blippa” kortet. Biljetten gäller för en vuxen och här hamnar ungdomar i kläm.

För de som reser kollektivt i Blekinge blir det nya zoner, priser och möjlighet att ”blippa” betalkortet. Istället för att busschaufförerna säljer biljetter på bussen kommer resenärerna kunna betala genom att ”blippa” betalkort när de stiger ombord på bussen. Men den nya ”blippa” funktionen kommer bara finnas för de som vill köpa vuxenbiljett och ska vara i bruk från och med andra september.

– Vi ser det här som en fördel och för att få folk att åka mer kollektivt, säger Mona Glans, trafikdirektör, om den nya ”blippa” funktionen.

Priser i kollektivtrafiken

Gäller på bussar

För dem som reser som ungdom eller pensionär kommer inte kunna legitimera sig för att betala med betalkortet – eftersom funktionen inte finns än.

– De som har rabatt på våra priser får göra som de gör idag, säger Mona Glans.

Den nya funktionen kommer i första steget bara finnas på bussarna.

– Vi tittar på som en utveckling framåt att göra det på båtarna som vi kallar, buss på vatten, det vill säga pendelbåtarna.

Hör mer om den nya ”blippa” funktionen och biljettpriserna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Priser i kollektivtrafiken

Mer i ämnet