Den rekordstora rättegången mot Ferrarimannen har precis börjat. Han står åtalad för att ha lurat till sig nära 90 miljoner kronor av 96 privatpersoner, vilket därmed utgör ett av Sveriges största privatbedrägerier.
Reagerade aldrig
Men det kunde ha stoppats tidigare än vad det gjorde. De enorma penningflödena har gått genom Sparbanken i Karlshamn, men där tycks ingen ha reagerat.
– Karlshamns Sparbank har ju sett att det har kommit in väldigt mycket pengar. Och med de regler som finns om penningtvätt innebär det att banken är skyldig att känna till vilken kund de har och vilken verksamhet kunden har, säger Torgny Palm, målsägandebiträde.
Istället verkar bankpersonalen imponerad av Ferrarimannens lyxliv, och skriver därför ett rekommendationsbrev åt honom, där han framställs som en framgångsrik entreprenör med finansiell styrka.
– Inget av de påståendena är riktigt. Alla företag han haft har gått i konkurs, säger Kjell Janneson, åklagare.
”Jag kan inte, jag får inte”
Rekommendationsbrevet har 31-åringen sedan använt för att locka till sig nya investerare. Tre av de anställda på Sparbanken i Karlshamn har, på grund av rekommendationsbrevet, åtalats för grovt osant intygande.
Men bankens vd vill inte uttala sig om 31-åringen, med hänvisning till banksekretess.
– När det gäller frågor om en person som är kund i Sparbanken är svaret detsamma: Jag kan inte, jag får inte, och jag kommer inte att svara på det, säger Roger Johansson, vd på Sparbanken i Karlshamn.
Samtliga tre bankanställda, liksom Ferrarimannen, nekar till brottsanklagelserna.
Bedrägerihärvan uppdagades när en Ferrari sprängdes utanför hans bostad under hösten 2017, och han kom då att kallas Ferrarimannen.