Statens tjänstepensionsverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Lundvall på Statens tjänstepensionsverk (SPV) förklarar varför tjänstepensionen inte betalats ut automatiskt. Foto: SPV / SVT Arkiv

SPV förklarar – kundens ansvar att ansöka

Publicerad

Nu för tiden betalas tjänstepension för statligt anställda ut automatiskt.

Men i många avtal som skrevs under 1900-talet låg ansvaret på den enskilde att ansöka om utbetalning.

– Ur kundperspektiv kan det vara svårt att förstå varför man har byggt upp det på det här sättet, säger Olof Lundvall på Statens tjänstepensionsverk (SPV).

Olof Lundvall, kommunikationschef på SPV, berättar att det finns flera olika avtal för de som arbetat på statliga bolag som sedan privatiserats. I många av dem ligger ansvaret helt på den enskilde att ansöka om sin tjänstepension.

Måste ansöka

Men det är inte möjligt att ta reda på om det finns fler som är berättigade till någon form av tjänstepension. Det är först när en ansökan kommer in till SPV som man startar en utredning kring vilka förmåner man har rätt till.

– Det går inte att söka och säga att det är så här många i Blekinge eller så här många som har jobbat hos den här arbetsgivaren, säger han.

Hör Olof Lundvall berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.