Vingården Stora Boråkra utanför centrala Karlskrona drivs av Staffan Ottosson sedan nästan 15 år tillbaka. Han är en av tre kommersiella vinodlare i området och nu ska årets sista druvor skördas från vinrankorna.
– Vi var lite bekymrade först när det var en sen blomning i maj. Det har varit ett jättebra år, men inte helt problemfritt med en del röta på vissa druvor. Annars har jag nog aldrig haft en så fin säsong som denna, både när det gäller kvalitet och kvantitet, säger han.
”Började lite tveksamt”
Föreningen Svenskt Vin, som samlar landets vinodlare, vittnar om ett starkt år på flera ställen Sverige. Anledningen är ett gynnsamt väder efter kyliga maj med lång sommarvärme efteråt.
– Det började lite tveksamt i maj med kyla och då var många bekymrade men sedan kom värmen i juni och juli. Det kom även lagom med regn och framförallt lyckades vi få värme i blomningen och det är förutsättningen för en bra skörd, säger Sveneric Svensson, ordförande för Föreningen Svenskt Vin, tillika vinodlare i Väröbacka i Halland.
Svenskt vin
Sedan början av 2000-talet har intresset för kommersiell vintillverkning ökat kraftigt.
I slutet av 2020 fanns 57 registrerade vingårdar i Sverige som odlar och framställer vin, enligt SCB:s företagsregister och Föreningen Svenskt Vin. Under de senaste fem åren har ett 20-tal tillkommit.
Vintillverkning sker främst i de sydligaste landsdelarna tack vare ett gynnsammare klimat. Skåne är centrum för svensk vinproduktion med drygt 60 procent av alla vingårdar. Även i Blekinge, Halland, Gotland och Stockholm finns flera vinproducenter. Kommuner med flest vinproducenter är Höganäs (5), Kristianstad (5), Simrishamn (4), Ystad (4), Helsingborg (3), Båstad (3) och Karlskrona (3).
Arealen av professionell vinodling uppgår till runt 150 hektar. Där ingår även unga odlingar med druvstockarna som ännu vuxit till sig och ger skörd.
Svenska vingårdar har på senare år rönt stora framgångar i internationella vintävlingar. Under 2020 belönades svenska viner med 25 medaljer, varav fyra guld, vid tävlingar i Spanien, Tyskland, Frankrike och England.
Källa: Dryckesbranschrapporten 2021.
(TT)