Statsministern efter SD:s besked: ”Vill först se grundlig analys”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen besökte statsminister Magdalena Andersson (S) försvarets flygflottilj F17 i Ronneby. Under en pressträff efteråt fick hon bland annat frågor om ett eventuellt svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Det kan gå raskt om Sverige väl bestämmer sig för att gå med, säger statsministern.

Magdalena Andersson inledde sitt besök i Blekinge med att hålla tal och möta medlemmar under partidistriktets kongress i Ronneby. Därifrån åkte sedan statsministern vidare till F17 för att bland annat titta närmre på Jas 39 Gripen.

Besöket kom kort efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med Svenska Dagbladet öppnat för att vända i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

– Först ska vi bestämma oss för vad som är bäst för Sveriges säkerhet. Det är därför vi har kallat riksdagens partier till överläggningar med utrikesministern och försvarsministern för att göra en noggrann analys av det nya säkerhetläget, säger statsminister Magdalena Andersson, under sitt besök på F17.

”Uppfyller de kriterier som krävs”

Statsministern fick även frågor om hur snabbt Sverige kan gå med i Nato. Då hänvisade hon till tidigare uttalanden från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Sverige uppfyller de kriterier som krävs för medlemskap. Stoltenberg har sagt att det kan gå raskt om Sverige väl bestämmer sig för att gå med, säger Magdalena Andersson.

Se mer från statsministerns besök vid  försvarets flygflottilj F17 i Ronneby i klippet ovan.

Natos utvidgningar

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.