• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En man i idrottskläder står på en idrottsplats med en stavhopps-stav över axeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stavhopparen Lars Smedjebäck är redo för veteran-VM i friidrott i Göteborg. Foto: Philip Nilsson/SVT

Stavhopparen Lars hoppas på medalj i veteran-VM

Publicerad

Från 13-25 augusti pågår veteran-VM i friidrott i Göteborg. En av de tävlande från länet är Lars Smedjebäck, 71. Han började med stavhopp efter att han fyllt 60 och nu har han chans på medalj i sin åldersklass.

I 60-årspresent fick Lars Smedjebäck att prova på stavhopp och fick gå en kortare utbildning med ingen mindre än Miro Zalar, före detta stavhoppare från Karlskrona.

Sedan dess har han fortsatt med sporten och ser flera fördelar med att tävla stavhopp.

– Det ger en motivation att träna och hålla igång, sen är det kamratskapet i klubben såklart. Och så är det ett spänningsmoment att vara med i tävling också, säger Lars Smedjebäck.

Världsrekordet i Paris

Förberedelserna sker inte bara på idrottsplatsen – under gårdagen satt Lars Smedjebäck som många andra bänkad hemma i tv-soffan och följde den svenska guldhopparen Armand Duplantis färd mot världsrekordet i stavhopp, med makalösa 6,25 meter under OS-finalen i Paris.

– Det är otroligt, som skön konst kan man säga. Det är fulländat på det sättet att han får ut all kraft i hela hoppet. Från ansats till ribban har han full kontroll och oerhörd energi, säger han.

Hämtar du någon inspiration från Armand Duplantis?

– Visst gör man det, men man får ju växa upp med stavhopp för att nå den här fulländlighet. Och det är svårt för mig att översätta hans teknik, men hämta inspiration kan man göra.

Se hans förberedelser inför mästerskapet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.