Osteologen Ola Magnell har penslat fram den uppmärksammade stenåldershunden. Foto: Jennifer Alm/SVT

Stenåldershunden visas upp – nya ledtrådar från fyndet

Uppdaterad
Publicerad

I dag kunde den internationellt uppmärksammade stenåldershunden från de arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken för första gången visas upp på föremålsmagasinet på Rosenholm.

Bilden av hunden från stenåldern klarnar sakta men säkert.

Under de arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken i Sölvesborg gjordes ett udda fynd – en stenåldershund som legat begraven tillsammans med vad som tros vara gravgåvor.

Osteologen Ola Magnell deltog i utgrävningarna och har fått chansen att studera hunden på nära håll. Att den är så välbevarad gör att mycket information går att utläsa, menar han.

– Vi vet att hunden är minst 8 200 år gammal, att den var fullvuxen och att den var 54 centimeter i mankhöjd. Vi brukar jämföra den med en jämthund eller liknande, men med kraftigare käke och större tänder, säger Ola Magnell.

Flera prover har tagits i jakten på mer information om hunden, men analyssvaren är ännu inte klara.

Corona sätter stopp för visning

Under tisdagen kunde hunden för första gången visas upp på Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona. Men på grund av coronapandemin kan ingen utställning anordnas än.

– Men vi ska hitta säkra sätt framöver att visa upp den för allmänheten, för det finns ett stort intresse, säger Christoffer Sandahl, samlingschef på museet.

Se stenåldershunden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.