Hundgraven lyftes upp ur jorden med hjälp av en specialbyggd metallåda. Foto: Christoffer Sandahl/Blekinge museum

Stenåldershunden i Sölvesborg uppmärksammas internationellt

Publicerad

Nyheten tog sig långt utanför Sveriges gränser. Washington Post, Daily Mail och andra internationella medier har rapporterat om fyndet.

I över 8 000 år låg hunden i sin stenåldersgrav. Nu har den lyfts upp ur jorden igen.

Hunden begravdes tillsammans med gravgåvor för över 8 000 år sedan. Den hittades under de arkeologiska utgrävningarna av en stenåldersbosättning i Ljungaviken i Sölvesborg. I onsdags visades den upp.

Fyndet har inte bara väckt intresse i Sverige. Nyhetsbyrån Associated Press rapporterade om händelsen – som plockades upp av Washington Post, NBC, ABC News och Daily Mail.

”Unikt fynd”

Christoffer Sandahl, som är chef över Blekinge museums samlingar, är överväldigad av det stora intresset.

– Det är helt fantastiskt. Vi visste att det här var ett speciellt och unikt fynd. Men det är otroligt att vi sätts på kartan på det här sättet med det här projektet. Jag har sett ett axplock av de internationella medier som plockat upp det men det är många, säger Christoffer Sandahl.

”Oerhört skört”

Efter över 8 000 år i sin stenåldersgrav har nu hunden lyfts upp ur jorden igen. Den flyttades på torsdagen till Blekinge museums föremålsmagasin i Karlskrona.

– Skelettet är oerhört känsligt och skört och benen är väldigt spröda. Försiktigt har det lyfts upp tillsammans med jord och sand från den omgivande miljön i en låda av metall som svetsades ihop på plats. Det är roligt att det gått så bra, säger Christoffer Sandal.

Ge fler svar

Nu ska undersökningarna av fyndet fortsätta. Resultatet ska ge fler svar på vad det var en hund som levde i ett stenålderssamhälle i dagens Sölvesborg och efter sin död fick en gravplats som bevarades genom årtusendena.

– Jag hoppas att dna-analyser kan berätta mer, säger Christoffer Sandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.