Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De anställda på Stadsbiblioteket i Karlskrona är positiva till att kommunen nu vill sätta in ordningsvakter, säger enhetschef Anna Holmberg. Foto: Erik Lundmark/SVT

Stökigt på biblioteket i Karlskrona – nu sätts ordningsvakter in

Publicerad

Efter en längre period av stök och oreda på Stadsbiblioteket i Karlskrona har nu kommunen valt att ansöka om att sätta in ordningsvakter.

– Det har sovits på toaletter och druckits öl, säger Anders Wiklander, säkerhetschef på kommunen.

Under våren har det varit stökigt på biblioteket i Karlskrona. Personer har sovit, druckit och betett sig allmänt stökigt i lokalerna – och nu har det gått så långt att kommunen ansökt om att sätta in ordningsvakter. Något Sydöstran var först att rapportera om.

– Både i och utanför lokalerna har våra anställda fått säga till personer att avlägsna sig och ofta mötts av en otrevlig ton, säger Anna Holmberg, enhetschef på biblioteken i Karlskrona.

Förbättrad arbetsmiljö

Enligt Anna Holmberg har situationen varit liknande under en längre period, men sedan i våras har allt fler händelser börjat rapporteras. Hon är dock väldigt positiv till att införa ordningsvakter.

– Det här tror jag kommer förbättra de biblioteksanställdas arbetssituation avsevärt, både vad gäller arbetsmiljö och trygghet, säger Anders Wiklander, säkerhetschef på kommunen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.