Nu är det straffbart att fimpa på marken: ”Höga böter”

Publicerad

Från och med i dag, den 1 januari, blir det straffbart att slänga skräp som fimpar, snus och tuggummi på marken.

Och den som blir påkommen med att bryta mot lagen kan få böta 800 kronor.

Sedan tidigare har det varit straffbart att slänga matförpackningar och glasflaskor på marken. Men den nya lagen innebär att även ringa nedskräpning blir brottsligt och kan bötfällas.

– Som icke-rökare tänker jag att det låter som en lysande idé. Fimpar gör det ju inte fint på gatorna direkt, säger Hannes Linge från Karlskrona.

Bakgrunden till den nya lagen är att riksdagen i höstas röstade igenom en ändring i miljöbalken, som innebär att regeringen har rätt att göra vad de anser behövs för att uppnå två EU-direktiv om att minska nedskräpningen av engångsplastprodukter och avfall.

En miljard fimpar om året

Enligt en mätning som Håll Sverige rent gjorde förra året på uppdrag av Naturvårdsverket kastas årligen runt 1 miljard fimpar på marken i landet,vilket motsvarar 108 ton plast.

– Vi hoppas att informationen om lagstiftningen ska leda till att folk inte skräpar ner, så att den blir förebyggande. Det bästa vore ju om inga böter behöver delas ut, säger Johanna Ragnartz, vid på Håll Sverige rent. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.