En lägenhet på 24 kvadratmeter har en hyra på 5300, det tycker studentkåren är för högt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En studentlägenhet på 24 kvadratmeter har en hyra på 5300 i det nya bygget, det tycker studentkåren är för högt. Spela klippet för att höra kårordförande Linus Holmströms kritik. Foto: Karin Karltun/SVT

Studentkåren kritiska till nya bygget: ”För hög hyra”

Publicerad

Blekinge tekniska högskolas studentkår ser positivt på att det byggs nya studentbostäder i Karlskrona, däremot tycker de att hyrorna på Blåportsgatan är alldeles för höga för den som lever på studiestöd.

– Studenter går back redan som det är i dag, säger kårordföranden Linus Holmström.

Den som lever på fullt studiestöd och lån får ut 12 053 kronor i månaden under terminerna. Det innebär att hyran på 5300 för en lägenhet på 24 kvadratmeter i det nya studentboende på Blåportsgatan utgör nästan 44 procent av inkomsten.

– Vi tycker att hyran ska ligga på 35 procent av inkomsten för att den ska vara rimlig, säger Linus Holmström.

Har presumtionshyra

Enligt Karlskronahems vd Rasmus Rasmussen så sätts hyran efter produktionskostnaden och att varje nybyggd fastighet måste finansiera sig själv.

– Det finns inte en chans med dagens byggpriser att komma ner i hyra, säger han.

Rasmus Rasmussen påpekar att studentboendet på Blåportsgatan har något som kallas för presumtionshyra. Det innebär att hyresbolaget genom produktionskostnaden räknar ut en, enligt företaget, skälig avkastning och driftskostnad. Efter förhandling med hyresgästföreningen så sätts hyran och den är skyddad i 15 år. Hyran kan därför sättas lite högre än jämförbara bostäder men den höjs inte heller automatiskt över åren, utan endast om driftkostnaden ökar.

– Så boendet kommer inte att få sedvanlig hyreshöjningar, säger Rasmus Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.