Man i grön tröja, pensionären Sven-Ivan Olsson, i industrimiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Ivan Olsson, 75, från Jämjö har ägnat sitt yrkesliv åt lantbruk. Efter pensionen jobbar han inom industrin. Foto: SVT

Sven-Ivan, 75, jobbar inom industrin efter pensionen: ”Blev rastlös”

Publicerad

En av Sveriges pensionärer som väljer att fortsätta jobba är Sven-Ivan Olsson, 75, från Jämjö.

– När jag gick hemma blev jag rastlös, säger han.

Han ägnade sitt yrkesliv åt lantbruk. Efter pensionen ville han fortsätta arbeta med bland annat byggjobb och trädgårdsarbete. Nu har han ett industrijobb i Lyckeåborg.

– När jag gick hemma blev jag rastlös och ville hitta på någonting eftersom jag kände mig pigg. Jag trivs bra här, säger Sven-Ivan Olsson.

”Vill inte sitta hemma”

Även Peter Andersson, 68, från Tjurkö jobbar inom industrin. Från sitt yrkesliv har han en bakgrund som sjöman, discjockey, ordningsvakt, lastbilschaufför och militär.

– Jag vill inte sitta hemma och dega utan jag vill ha något att göra och träffa folk. Sedan är det också inkomsten som lockar givetvis, säger han.

Hur ser du på risken att konkurrera ut yngre från arbetsmarknaden?

– Nej, det gör jag inte. Jag hjälper i stället ungdomar i arbetslivet, jag tycker det är roligt att jobba ihop, säger Sven-Ivan Olsson.

I klippet: Följ med Sven-Ivan Olsson, 75, och Peter Andersson, 68, till deras industriarbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.