Kyrkan har under många år lidit av minskande antal medlemmar. Nu vill de fokusera fullt ut på de medlemmar som finns.
– Den som är medlem i Svenska kyrkan ska känna att de får valuta för pengarna och då ska vi inte lägga pengarna på en massa fastigheter som vi sällan använder, säger Henrik Lindén, kyrkoherde i Karlshamns pastorat.
Otaliga hus och enorma kostnader
Henrik Lindén berättar att det gamla församlingshuset i Åryd troligtvis kommer säljas. Just nu är den före detta prästgården uthyrd till en privatperson.
– Vi måste först och främst fokusera på våra medlemmar, säger Henrik Lindén.
Lunds stift, som Blekinge tillhör, har ungefär 2 500 fastigheter. Men alla fastigheter är inte kyrkor.
– 80 procent av fastigheterna är något annat än kyrkobyggnader, säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie.
Kostnaden för kyrkans fastigheter är närmare fyra miljarder för hela landet. Större delen av kostnaden finansieras av själva kyrkan och mycket av den förvaltningen grundar sig i medlemsavgifter.
Intäkter som blir färre för varje år som går i och med sinande medlemmar.
Modernisera kyrkan
I ett direktiv från kyrkan står det; ”Fastighetsförvaltningen tar allt större andel av kyrkoavgiften vilket aktualiserar behovet av en utredning”. Utredningens resultat visar på att kyrkan inte är tillräckligt aktualiserad i dagens samhälle.
– Ju färre medlemmar, desto mindre pengar i medlemsavgiftspåsen. Fastighetskostnaden, om man inte avyttrar, blir bara större och större, säger Heikki Ranta.
Ett steg i att försöka anamma den moderna verkligheten för kyrkans del blir att göra sig av med fastigheter. Något som kanske upplevs tråkigt av församlingen och prästerskapet.
– Det är ju alltid emotionellt jobbigt att göra sig av med något som kyrkan har förvaltat i lång tid, gör vi rätt beslut eller komma vi ångra oss får vi se, säger Henrik Lindén.
Byggnadernas stämpel som kyrkligt kulturminne lever vidare vid försäljning.