De möter flera patienter varje dag och är redan utbildade i att undersöka käkskador. Nu har medarbetarna på Folktandvården i Blekinge även utbildats i att upptäcka tecken på väld i nära relationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är jätteviktigt att vi vågar fråga och reagerar, säger tandsköterskan Delila Kujovic i Asarum som just har genomgått en utbildning om våld i nära relationer. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Folktandvården i Blekinge ska upptäcka våld i nära relationer

Publicerad

De möter flera patienter varje dag och är redan utbildade i att undersöka käkskador. Nu har medarbetarna på Folktandvården i Blekinge även utbildats i att upptäcka tecken på våld i nära relationer.

– Det viktigaste är att våga fråga, säger tandsköterskan Delila Kujovic vid Folktandvården i Asarum.

Hon är var med på den utbildningen där närmare 250 av Folktandvården Blekinges medarbetare bland annat fick lära sig hur man kan skilja på olycksfall och misshandel. Sedan tidigare är hon och kollegorna skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Efter utbildningen ska det även bli lättare att erbjuda stöd från exempelvis kvinnojouren.

Obligatoriskt att fråga om våld

Både tandsköterskan Delila Kujovic och verksamhetsstrategen Heidi Gulis vill göra det obligatoriskt att fråga om patienten utsatts för våld.

– Till en början kan det kännas krystat för personalen, för det är en svår fråga att ställa. Patienten vill inte heller känna sig utpekad som ett offer. Men gör vi det till en fråga som alla patienter får så blir det lättare, säger Heidi Gulis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.