Det är den åtalade 56-åringens försvarare Pia Lindström som inkommit med bevisuppgifter i syfte att fria mannen från misstankarna om att ha strypt en anhörig med buntband i juli förra året.
Lindström har åberopat flera vittnen, som alla kallas in för att styra att 56-åringen inte berövat kvinnan livet.
– Jag har kallat två sakkunniga vittnen för att visa att det min klient säger är sant, att det har gått till på det sättet han säger, säger Pia Lindström, försvarsadvokat.
Välmeriterad forensiker
En av dem som kommer att höras och som redan lämnat ett expertutlåtande är den tidigare kriminalkommissarien Sonny Björk, som tidigare arbetat med fall som Lasermannen, polismorden i Malexander samt med mordet på Olof Palme.
Björks slutsatser är att det av förundersökningen inte går att få ”en klar bild av händelseförloppet” och han understryker att det vid obduktionen inte gått att fastställa hur hårt buntbandet varit åtdraget runt kvinnans hals. Han menar vidare att det ”inte finns några omständigheter som objektivt talar för att [den åtalade] strypt [kvinnan] med ett buntband”.
– Jag kommenterar inte mina slutsatser innan jag avlagt mitt vittnesmål, säger Sonny Björk, till SVT Nyheter Blekinge.
Har granskat förhören
Försvaret har förutom Björk också kallat in ambulanspersonal samt Pär Anders Granhag , psykologiprofessor vid Göteborgs Universitet.
Granhag har närmare granskat förhören med den misstänkte 56-åringen. Att 56-åringen ändrat sin version, exempelvis kring var och hur den livlösa kvinnan påträffades är inte konstigt för en person i chocktillstånd, menar han i sina slutsatser.
– Min klient hittar kvinnan livlös i sängen, och agerar då på ett visst sätt. Då kan folk tycka att man säger irrationella saker. Professor Granhag vet vad vetenskapen och forskningen säger om det, och han är den främste i Sverige på det här området, säger Pia Lindström, försvarsadvokat.