Foto: SVT

Tjänstemän bojkottar socialnämnden efter påhopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera tjänstemän i Karlskronas socialförvaltning känt sig påhoppade av politiker och besökare, valde förvaltningschefen i dag att inte låta dem gå på nämndens sammanträde.

Beslutet kommer, enligt förvaltningschefen Claes Wiridén, efter att flera av tjänstemännen under en längre tid känt sig otrygga och mått dåligt av stämningen på sammanträdena. Istället fick förvaltningschefen ta hand om alla tjänstemannaärenden på nämndsammanträdet. 

– De gick inte dit på grund av att jag sa att de inte skulle gå dit. Under den öppna delen av sammanträdet inträffar ibland saker som gör att jag inte vill utsätta mina medarbetare för någon form av ohälsa, säger Claes Wiridén, tf förvaltningschef på socialförvaltningen.

SVT granskar socialen

Stämmer det att tjänstemännen känt sig kränkta och påhoppade även av politiker? 

– Absolut inte kränkta, däremot är det ofta hård ton i nämnden. Det har varit en ton som inte varit riktigt okej och det gäller likväl för tjänstemännen som för politikerna. 

Kommer fortsätta

Claes Wiridén är noga med att påpeka att felet och bristerna som orsakar den dåliga stämningen inte enbart ligger hos politikerna i socialnämnden, utan även hos tjänstemännen. Han säger också att bojkotten kommer att fortsätta.

– Så länge vi inte kan garantera att man kan känna sig lugn och säker på sammanträden kommer det att fortlöpa. Min förhoppning är att slippa den här avarten, men i dagsläget är det tvunget. 

”Kan inte sköta mitt uppdrag”

Sophia Ahlin (M) sitter i socialnämnde och är bekymrad över konsekvenserna.

Sophia Ahlin (M) Foto: SVT

– Som politiker kan jag inte sköta mitt uppdrag om inte tjänstemännen är på plats. Vi kan inte ha en ordning där tjänstemännen uteblir från våra sammanträden. Finns det ett allvarligt problem så måste kommunen genast gå till botten med det. Jag förutsätter att de är närvarande nästa gång vi träffas, säger Sophia Ahlin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar socialen

Mer i ämnet