Nekades avstyckning
Redan 2018 ansökte de tidigare ägarna om att stycka av den aktuella tomten från en större fastighet utmed Tjurkös kust. Ansökan avslogs – just på grund av att marken inte var lämpad för att anordna avlopp.
2019 fick de dåvarande ägarna tillstånd att inreda ett sovrum i ett förråd på den aktuella delen av fastigheten. Därmed fick de även rätt att stycka av tomten, till de 2 850 kvadratmeter som i dag utgör den aktuella Tjurköfastigheten – med ett taxeringsvärde på 314 000 kronor.
Innan avstyckningen hade fastigheten ett totalt värde på drygt 1,5 miljoner kronor.
2022 såldes den andra delen av den avstyckade tomten. Mäklare var Arvid Nilsson.
Samma år övergick den aktuella Tjurköfastigheten till den kvinna som i dag står som fastighetsägare. Under våren ansökte kvinnan om ett förhandsbesked för bygglov. Under hösten ansökte hon även om tillstånd för enskild avloppsanläggning för bad- och diskvatten med ansluten vattentoalett.
Karlskrona kommuns miljöavdelning avslog ansökan och ansåg att ingen nybyggnation bör tillåtas innan kommunalt va finns på Tjurkö, eftersom enskilda avlopp ”äventyrar hälsan hos bosatta på Tjurkö”.
En policy som gällt åtminstone under hela 2000-talet.
Politiskt undantag
Våren 2023, trots tjänstemännens varning, röstade en enig miljö- och samhällsbyggnadsnämnd igenom ett förhandsbesked för Tjurköfastigheten.
När SVT frågar ordförande Carl-Göran Svensson (M) varför man ger fastigheten ett undantag från rådande VA-regler, svarar han:
– Vi anser att platsen var lämplig för byggnation.
Avloppsfrågan avgör
I maj 2023 vann förhandsbeskedet laga kraft. Kvinnan har därefter två år på sig att ansöka om ett definitivt bygglov. Dessförinnan måste ett godkänt avlopp vara anlagt.
I februari 2024 väntas politikerna fatta beslut om avloppsfrågan. Enligt den senaste prognos kan Tjurkö omfattas av kommunalt va först 2030. Politikerna ska nu avgöra om den tidsplanen talar för eller emot att ge en enskild sökande undantag från va-reglerna.