Anledningen till att regionen varit avtalslös är enligt inköpschefen att verksamheterna inte prioriterat frågan. Foto: Erik Alfredsson

Tolkkostnaderna sköt i höjden – regionen var utan avtal

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för tolkar ökade kraftigt i Region Blekinge förra året – från 8,9 till 13,8 miljoner kronor. Anledningen: Regionen hade inte några upphandlade avtal med tolkföretagen.

– Detta är slöseri med skattebetalarnas pengar, säger Björn Nurhadi (SD), gruppledare.

På bara ett år ökade Region Blekinges kostnader för tolktjänster i vården med fem miljoner kronor. Orsaken är till allra största del att regionen inte haft några upphandlade avtal med tolkföretag sedan de tidigare avtalen löpte ut vid årsskiftet 2018/2019.

– Det är bedrövligt, särskilt med tanke på att vi påtalade detta i talarstolen i fullmäktige redan i början av förra året. Ändå gjorde man ingenting, säger Björn Nurhadi (SD), gruppledare.

Anledningen till att regionen varit avtalslös är enligt inköpschefen att verksamheterna inte prioriterat frågan.

– Vi har ett jättebehov av att ha verksamheterna med oss för att ställa krav på tjänsterna man behöver. Samtidigt ska det kombineras med den verksamhet de faktiskt jobbar i i vården, och då sker prioriteringar, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef.

Under hösten genomfördes en upphandling och i slutet av året skrevs nya avtal med tre tolkföretag.

– Det nya avtalet fokuserar på kvalitet, men kan också sänka kostnaderna framöver med hjälp av nya teknikstöd bland annat.

Samtidigt är samtliga oppositionspartier kritiska till att det gick ett helt år utan några avtal.

– Det har jobbats med det under hela året och därför har vi nu också ett avtal på plats. Sen är det beklagligt att det har tagit tid, det kan jag hålla med om, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.