Den som behöver tolk i sina kontakter med vården i dag erbjuds det utan avgift. Men nu ska en utredning genomföras, om det är möjligt att skära ner i den erbjudna tolkservicen.
Regionstyrelsen har fått i uppdrag av regionfullmäktige att utreda om eventuella avgifter för tolktjänster efter etableringstiden kan införas.
– Situationen ska aldrig bli att en person kommer till oss och inte kan kommunicera med personalen. Men vi behöver utfärda regler för det här och de ska vara baserade på lagen. Däremot tror jag att man allmänt i Sverige behöver fundera på hur lång tid vi ska tåla att betala för tolkar för människor som har haft alla möjligheter att lära sig svenska under en lång period, säger Lennarth Förberg (M).
Skulle de få betala sina egna tolkar då?
– Ja, det är en möjlighet.
Alliansen + SD stöttar utredningen
Utredningen stöttas av de styrande allianspartierna, och av Sverigedemokraterna som sedan tidigare har lämnat in en motion i ärendet.
– Är man inom etableringstiden finns det statligt stöd för tolkarna, och då ska man få tillgång till tolk. Har man bott i Sverige i flera år och ändå känner att man vill ha en tolk med sig, då får man betala en avgift, säger Björn Nurhadi (SD), gruppledare.
Socialdemokraternas oppositionsråd menar dock att det är ”djupt beklagligt” – och att det strider mot såväl förvaltningslagen som patientlagen.
– Att man väljer att utreda en sådan här fråga visar också att man har för avsikt att genomföra det om det visar sig vara möjligt. Att Moderaterna gör det är inte förvånande, det ser vi runt om i landet att de krokar arm med Sverigedemokraterna. Men jag hoppas att Centerpartiet och Liberalerna ändrar sig, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.