Ronneby kommun har bestämt sig för att själva sätta upp suicidstängsel. Foto: Henrik Friberg/SVT Arkiv

Trafikverket dröjer – Ronneby kommun sätter upp eget stängsel

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby hade i början av året problem med att elever från Parkdalaskolan sprang på järnvägsrälsen. Kommunen bad Trafikverket sätta upp ett så kallat suicidstängsel men fick beskedet att det skulle ta mellan två till fyra år. Nu meddelar kommunen att de själva kommer finansiera uppsättning av nya stängsel, rapporterar Sydöstran.

I januari så förekom flera incidenter där elever från Parkdalaskolan befann sig på de närliggande järnvägsspåren. Enligt uppgift ska det i vissa fall ha rört sig om en TikTok-utmaning.

Som en åtgärd satte kommunen då upp ett provisoriskt staket. Samtidigt efterfrågade de suicidstängsel, ett högre staket, från Trafikverket men fick beskedet att det skulle ta mellan två till fyra år att få till.

– Jag tycker inte vi kan vänta så länge, det här är en sådan säkerhetsfråga. Framförallt då vi har en så pass stor skola i närheten. Vi behöver ha ett beslut och en åtgärd mycket tidigare än två-fyra år, sa Anna Hinseäng, förvaltningschef på förvaltningen för teknik, fritid och kultur i Ronneby till SVT i januari.

Sätter själva upp stängsel

Nu tar kommunen saken i egna händer. I mitten av juni meddelade teknik-, fritid- och kulturförvaltningen att de själva kommer sätta upp sucidstängsel vid järnvägen vid Parkdalaskolan. Dels på grund av den långa väntan och dels på grund av att Trafikverket krävde samfinansiering.

Pengarna  kommer från förvaltningens trygghetsmedel och stängslen kommer sättas upp på kommunal mark, vilket blir en bit från spåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.