Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Valverius, chefläkare inom psykiatrin i Region Blekinge, menar att överbeläggningar på BUP:s slutenvårdsplatser varit ett återkommande problem under tre års tid. Foto: TT/SVT

BUP-patient bältades på grund av platsbrist: ”Oerhört sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

En allvarligt sjuk och skör patient som vårdades inom barn- och ungdomspsykiatrins slutenvård bältades efter att ha varit utåtagerande – en tvångsåtgärd som orsakade ett kraftigt psykiskt trauma hos patienten.

Men bältningen hade inte behövts – om BUP haft fler vårdplatser menar Peter Valverius, chefläkare inom psykiatrin i region Blekinge.

– Vi förutsåg att detta skulle hända, säger han.

Det var i mars som det uppstod en situation på BUP:s slutenvårdsavdelning där en allvarligt sjuk patient fick mycket ångest och blev utåtagerande när det var överbelagt med patienter på avdelningen. Väktare tillkallades och handklovar krävdes för att till slut bälta patienten.

– Den allvarligaste konsekvensen är att man behövde använda mer våld än man brukar, eftersom vi fick tillkalla väktare. Detta innebar för patienten ett allvarligt psykiskt trauma, utan tvekan, säger Peter Valverius, som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Större lokaler

Personalen agerade korrekt genom att bälta patienten i stunden, enligt Valverius som menar att situationen som ledde fram till detta, aldrig hade uppstått om BUP hade större lokaler och fler vårdplatser.

– BUP:s slutenvård har två vårdplatser. Nu var det nio inskrivna och fem patienter på plats, då räcker inte två rum, säger Peter Valverius.

Längre vårdtid

Sedan hösten 2020 har verksamhetsledningen larmat om överbeläggningar inom slutenvården, då trycket på vården ökat med fler patienter – patienter som dessutom är mer sjuka och därmed behöver vårdas en längre tid.

– Vi förutsåg att detta skulle hända. Det har gjorts mycket åtgärder för att försöka förebygga till exempel mannat upp och utbildat personal. Samtidigt kan man inte stoppa in hur mycket personal som helst i ett litet utrymme, då uppstår andra problem. Det är en svår situation.

Vad skulle ni behöva för att undvika sådana här situationer i framtiden?

– De två högsta prioriteringarna är större och mer lämpliga lokaler, samt mer personal som är utbildad och kompetent. Vår personal är fantastisk men även de bästa räcker bara till så mycket. Trots alla ansträngningar så fungerade det inte gott nog den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.