kvinna med glasögon och bild på smskonversation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skyddar man sig från att bli lurad av bilmålvakter? Hör bedrägeriexperten Cajsa Ernholdt berätta i klippet. Foto: Polisen

Tre frågor om bilmålvakter

Uppdaterad
Publicerad

Hur många som finns i Sverige är oklart. Men klart är att landets bilmålvakter tillsammans äger tusentals bilar, som många gånger används av kriminella.

– Det är ofta personer som har skulder till andra kriminella som blir målvakter, säger Cajsa Ernholdt vid Polisens bedrägerisektion.

Bilar exporteras ofta utomlands i illegal handel eller används inom organiserad brottslighet i Sverige, inte sällan av utländska stöldligor som är i behov av svenskregistrerade bilar för att inte dra uppmärksamhet åt sig.

Målvakterna kommer vanligtvis över nya bilar genom falska överföringar till privatpersoner som lagt ut sin bil till försäljning. Därefter ”tvättas” bilarna genom att snabbt skrivas över på nya personer. Om du sålt bilen till en bedragare är det därför inte säkert att du får tillbaka den – även om det polisanmäls.

– Som målsägande har du tyvärr väldigt svårt att få tillbaka bilen om den har sålts vidare i flera led, polisen Cajsa Erndholt, biträdande sektionschef på bedrägerisektionen Region Syd.

De senaste åren har Skatteverket, i samarbete med Kronofogden och Transportstyrelsen, försatt flera bilmålvakter i konkurs. En åtgärd som gör det svårare för målvakterna att skriva sig på nya bilar.

En konkurs innebär däremot inte att bilarna beslagtas.

Vill begränsa antalet bilar

Så hur ska målvakternas stoppas? Enligt flera myndighetspersoner som SVT Nyheter talat med hade den mest effektiva åtgärden varit att införa ett tak på antalet bilar som en privatperson får äga.

– Det hade såklart underlättat om det inte var möjligt att vara ägare till så här många bilar, säger Cajsa Erndholt på Polisen.

Även Kronofogdens brottsexpert är inne på samma linje.

– Här borde det finns en begränsning så att det inte är hundratal bilar registrerade. Det kan räcka med ett tiotal, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott hos Kronofogden.

DE ÄGER FLEST BILAR I SVERIGE

1. 3205 fordon, man i 75-årsåldern, Göteborg

2. 2417 fordon, man i 45-årsåldern, Malmö

3. 2154 fordon, man i 55-årsåldern, Malmö

4 1284 fordon, man i 50-årsåldern, Göteborg

5. 1281 fordon, man i 35-årsåldern, Stockholm

Källa: Transportstyrelsen, april 2024

Så har politikerna försökt stoppa bilmålvakterna

De senaste åren har politikerna skärpt åtgärderna mot bilmålvakter.

Sedan 2023 kan ett fordon omhändertas när ägarens obetalda felparkeringsavgifter överstiger 5 000 kronor. Från och med i år ingår även andra fordonsrelaterade skatter och avgifter som till exempel trängselskatt.

Fordonet återlämnas endast om ägarens samtliga fordonsrelaterade skulder betalas.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.