Bilar exporteras ofta utomlands i illegal handel eller används inom organiserad brottslighet i Sverige, inte sällan av utländska stöldligor som är i behov av svenskregistrerade bilar för att inte dra uppmärksamhet åt sig.
Målvakterna kommer vanligtvis över nya bilar genom falska överföringar till privatpersoner som lagt ut sin bil till försäljning. Därefter ”tvättas” bilarna genom att snabbt skrivas över på nya personer. Om du sålt bilen till en bedragare är det därför inte säkert att du får tillbaka den – även om det polisanmäls.
– Som målsägande har du tyvärr väldigt svårt att få tillbaka bilen om den har sålts vidare i flera led, polisen Cajsa Erndholt, biträdande sektionschef på bedrägerisektionen Region Syd.
De senaste åren har Skatteverket, i samarbete med Kronofogden och Transportstyrelsen, försatt flera bilmålvakter i konkurs. En åtgärd som gör det svårare för målvakterna att skriva sig på nya bilar.
En konkurs innebär däremot inte att bilarna beslagtas.
Vill begränsa antalet bilar
Så hur ska målvakternas stoppas? Enligt flera myndighetspersoner som SVT Nyheter talat med hade den mest effektiva åtgärden varit att införa ett tak på antalet bilar som en privatperson får äga.
– Det hade såklart underlättat om det inte var möjligt att vara ägare till så här många bilar, säger Cajsa Erndholt på Polisen.
Även Kronofogdens brottsexpert är inne på samma linje.
– Här borde det finns en begränsning så att det inte är hundratal bilar registrerade. Det kan räcka med ett tiotal, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott hos Kronofogden.
DE ÄGER FLEST BILAR I SVERIGE
1. 3205 fordon, man i 75-årsåldern, Göteborg
2. 2417 fordon, man i 45-årsåldern, Malmö
3. 2154 fordon, man i 55-årsåldern, Malmö
4 1284 fordon, man i 50-årsåldern, Göteborg
5. 1281 fordon, man i 35-årsåldern, Stockholm
Källa: Transportstyrelsen, april 2024
Så har politikerna försökt stoppa bilmålvakterna
De senaste åren har politikerna skärpt åtgärderna mot bilmålvakter.
Sedan 2023 kan ett fordon omhändertas när ägarens obetalda felparkeringsavgifter överstiger 5 000 kronor. Från och med i år ingår även andra fordonsrelaterade skatter och avgifter som till exempel trängselskatt.
Fordonet återlämnas endast om ägarens samtliga fordonsrelaterade skulder betalas.
Källa: Transportstyrelsen