Arbetsmarknadscentrums framtid på Bubbetorps gård är oviss. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Trots allvarliga risker – Arbetsmarknadscentrum stänger i Bubbetorp

Publicerad

Utredningen pekar på allvarliga brister – om kommunen gör allvar av planerna att stänga Arbetsmarknadscentrum.

Ändå är det precis vad Karlskronaalliansen inom kort väntas besluta, erfar SVT.

Under onsdagen ska utredningen om Arbetsmarknadscentrum behandlas i arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott. De risker som påtalas i utredningen handlar bland annat handla om osäkerhet kring vem som kan och vill driva kommunens satsning vidare och om svårigheterna att möta de behov som i dag finns bland dem som deltar i arbetet vid Bubbetorps gård.

Trots det väntas den borgerliga alliansen rösta igenom förslaget, men det är inget som ordförande i arbetsmarknadsnämden, Filip Issal (L) vill bekräfta. 

–Jag kan inte säga något om utredningen förrän den har presenterats i arbetsutskottet, men det kommer att bli rubriker – så mycket kan jag säga.

Inte heller Elina Gustafsson (S), andre vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden vill säga något om utredningen. 

– Jag kan tyvärr inte kommentera något ännu eftersom ärendet ska hanteras i dag, säger hon.

Långt ifrån arbetsmarknaden

Arbetsmarknadscentrum har i dag verksamhet för personer som är långt ifrån arbetsmarknaden: antingen med psykisk ohälsa, språksvårigheter, kriminell bakgrund eller vars arbetsförmåga utreds. Målet är att deltagarna ska kunna försörja sig själva.

Om förslaget går igenom läggs verksamheten ner vid årsskiftet 2024/2025. Beslut i ärendet tas vid Arbetsmarknadsnämndens sammanträde i nästa vecka.

Bubbetorps gård

Deltagarna är 16-65 år. Förutom arbetsträning eller praktik har deltagare möjlighet att få anpassad språkundervisning och stöd för både fysisk och psykisk hälsa.

På Arbetsmarknadscentrum arbetar vägledare. yrkeskunniga handledare, hälsopedagog och arbetsterapeut.

Deltagarna jobbar bland annat i bageri och caféverksamhet, trädgård, snickeri, transport, verkstad, återbruk och textilvård.

Källa: Karlskrona kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.