Övervakningsfilmer från platsen är ett av flera bevis mot de misstänkta männen. Bilder från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Två män åtalas: Stal signerade gitarrer från Sweden Rock

Uppdaterad
Publicerad

Fem gitarrer signerade av bland andra Status Quo och Rob Zombie stals från en kontorsbyggnad tillhörande Sweden Rock Festival i maj i år.

Nu åtalas två män för stölderna.

En månad innan den stora rockfestivalen i Norje i Blekinge inträffade ett inbrott i en kontorsbyggnad tillhörande Sweden Rock Festival.

På övervakningsfilmer syns hur två män tidigt på morgonen den 7 maj slår sönder en ruta med hjälp av en vägskylt för att ta sig in i byggnaden.

Vid inbrottet stals fem signerade gitarrer och en dator.

Männen, som båda är i 30-årsåldern, åker efter inbrottet iväg i en bil. Registreringsnumret syns dock på övervakningsfilmerna och männen kan senare under eftermiddagen gripas misstänkta för inbrottet vid festivalområdet.

Skoavtryck på brottsplatsen

På övervakningsfilmerna har man också kunnat se hur männen byter kläder innan de lämnar brottsplatsen. När männen grips anträffar polisen kläder i deras bil som stämmer överens med kläderna på övervakningsfilmen. Ytterligare bevis mot männen är skoavtryck på brottsplatsen.

En av männen erkänner brott, medan den andra nekar. Den man som erkänt har också uppgett i förhör att stöldgodset från inbrottet finns hemma hos en vän.

Gitarrer och en dator anträffas senare hos vännen, inlåsta i en garderob.

Misstänks för flera inbrott

Männen åtalas nu vid Blekinge tingsrätt misstänkta för stöld. De åtalas även för andra inbrott och stölder, samt för vapenbrott. Bland annat misstänks de ha brutit sig in i en bostad som varit ett dödsbo för att stjäla smycken och ett hagelgevär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.