En person står framför en lekplats med olika lekredskap. I bakgrunden syns en rutschkana och andra strukturer. Området är omgiven av bostadsbyggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myar Alsweidis småsyskon får inte leka själva längre på Kungsmarkens lekplats, efter den senaste tidens våldsdåd i området. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Två mordförsök på en vecka – boende otrygga i Kungsmarken

Uppdaterad
Publicerad

Två grova våldsdåd med en veckas mellanrum – på samma gata.

De misstänkta mordförsöken i Kungsmarken i Karlskrona har väckt oro bland flera boende i området.

– Mina syskon brukade alltid gå ut och leka själva, men det får de inte längre, säger Myar Alsweidi.

Måndagen den 23 september får SOS flera larm, bland annat av den skadade mannen själv, om ett misstänkt mordförsök i Karlskrona.

Mannen hittades skadad i ett av trapphusen i Kungsmarkens bostadsområde och fördes till sjukhus. Skadeläget är fortfarande oklart.

– Jag vill prata med läkare innan jag kan uttala mig om vilka skador det handlar om, och mer exakt hur de uppstått, säger åklagare Stina Brindmark.

Två män är häktade misstänkta för mordförsök, varav den yngsta är 18 år gammal.

En häktad för mordförsök

En vecka efter incidenten skedde ännu ett våldsdåd på Kungsmarksvägen. En 30-årig man kom till akuten med stickskador och sjukhuspersonalen ringde därför polisen.

Efter förhör med den skadade mannen anhölls fyra personer misstänkta för mordförsök. I fredags häktades en av dem, en man i 25-årsåldern. Resterande tre har släppts, men enligt åklagare Hedvig Lundblad kvarstår misstankarna.

Elon Svärd, försvarsadvokat åt en av de unga männen, tror dock att utredningen mot hans klient kommer att läggas ner.

– Han bestrider delaktighet och eftersom han nu har släppts är det ju troligt att det inte finns anledning att misstänka honom mer, säger han.

Utreds som separata händelser

Kommunpolis Filip Heimfors berättar att dåden inte har kunnat kopplas till varandra, men att man ökat närvaron i Kungsmarken efter det som hänt.

Hör honom berätta nedan:

En polis står på en gata. I förgrunden finns en buske med gröna blad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens bild av våldsdåden i Kungsmarken är inte att det finns ett samband. Kommunpolis Filip Heimfors tror därför inte det kommer trappas upp med fler fall. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.