De är villiga att öppna sina hem i Karlskrona vid behov

Uppdaterad
Publicerad

Många Karlskronabor sträcker nu ut en hjälpande hand till de flyktingar som kommer från Ukraina.

– Jag har ett gästrum där det står en dubbelsäng. Behövs det så öppnar jag självklart mitt hem, säger Catarina Petersson Gullstrand.

Facebookgruppen Open your heart and home for Ukraine har närmare 500 medlemmar efter bara två dygn – en siffra som också ständigt ökar.

Skaparen bakom gruppen, Julius Ranonis Svensson i Karlskrona, hade som syfte att fylla det glapp som kan uppstå mellan organisationer och myndigheter.

Blekinge län och kriget i Ukraina

– Det är roligt att gruppen växer. Det är ingen som ska behöva sova på kajen, säger han.

Många som vill hjälpa

Två av medlemmarna i gruppen är kompisarna Eva Aronsson och Catarina Petersson Gullstrand, och SVT träffar dem hemma hos Eva Aronsson utanför Jämjö. De är båda överens om att de vill hjälpa till i den mån de kan.

– Det som händer är så chockerande, brutalt och hjärtskärande. För mig är det självklart att man vill hjälpa till, säger Eva Aronsson.

Väninnan Catarina Petersson Gullstrand håller med – och säger att hon inte är främmande för att öppna upp sitt hem om det så skulle behövas.

– Det finns inget nej eller kanske. Det är bara så man gör.

Hör vännerna Catarina Petersson Gullstrand och Eva Aronsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet