Karlskrona kommun kan komma att köpa Nordenskjöldska gården på Trossö, där läsesällskapets bibliotek tidigare var inrymt. Foto: Länsstyrelsen

Unik boksamling kan räddas – kommunen vill köpa hela biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun kan komma att köpa Nordenskjöldska gården i centrala stan och därmed rädda läsesällskapets bibliotek.

– Vi har gett kommundirektören i uppdrag att se över om kommunkoncernen kan köpa Nordenskjöldska gården och därmed rädda kvar läsesällskapets bibliotek, säger Emma Swahn-Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona till Sydöstran.

Carlskrona Läsesällskaps bibliotek, med runt 9 000 böcker, var tidigare inrymda i Nordenskjöldska gården, men tvingades flytta därifrån tidigare i år.

Boksamlingen, där några böcker är uppemot 300 år gamla, har magasinerats och den specialbyggda inredningen har lånats ut till nuvarande fastighetsägaren.

Nu vill politikerna i Karlskrona att möjligheterna att flytta tillbaka biblioteket ska ses över.

Frilansjournalisten och författaren Ingemar Lönnbom har tidigare skickat in ett medborgarförslag om att kommunen ska köpa tillbaka fastigheten.

I klippet hör du om föreslaget att kommunen ska köpa tillbaka Nordenskjödska gården

Ingemar Lönnbom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingemar Lönnbom skickade in ett medborgarförslag i våras om att kommunen ska köpa tillbaka Nordenskjödska gården. Foto: Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.