Karta över ärr på havsbotten, till vänster, och en detaljerad 3D-visualisering av havsbottenformationer, till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ärret är så pass stort och långt att det kunnat generera en tsunami – hör miljöprofessorn Elinor Andrén förklara vad teorin går ut på. Foto: SVT

Uråldrigt ärr på havsbotten utanför Blekinge – kan tyda på tsunami

Publicerad

Kan en tsunami ha svept in över Blekinges kust för 8 000 år sedan? Den frågan ska nu undersökas av en grupp forskare.

– Man kan lära sig av historien och skydda sig mot liknande händelser, säger miljöprofessor Elinor Andrén.

Elinor Andrén, professor i miljövetenskap vid Södertörns högskola, och hennes forskarkollegor, har de senaste 20 åren haft en teori om att det kan ha förekommit en tsunami i Östersjön. Nu har deras projekt beviljats stöd från Östersjöstiftelsen och arbetet startar under våren.

– Det är samhällsnyttigt att få svar på om det förekommit en tsunami för då kan vi undersöka om det skulle kunna hända igen, säger Elinor Andrén.

Under våren 2025 startar projektet där sedimentet på havsbotten i Östersjön borras ut för att ta markprover. Förhoppningen är att kunna datera proverna och kunna avgöra när i tiden som det så kallade skredärret skapades och därmed fastställa om det skett ett jordskred eller inte.

Kan förklara arkeologiska fynd

Tesen om en tsunami hade kunnat ge svar på det mysterium som gäckat arkeologer i länet. Blekinge museums arkeolog Carl Persson är en i gruppen som kommer undersöka sedimenten i Östersjön.

– Bland annat ser man vid boplatsen Ljungaviken från stenåldern att den utsatts för en plötslig höjning av vattennivån, säger Carl Persson.

I klippet förklarar miljöprofessor Elinor Andrén varför det är intressant att forska kring tsunamin i Östersjön

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en tröja med mikrofon kopplad, medan den högra sektionen visar en människa som gräver på en arkeologisk utgrävning, omgiven av verktyg och en färgglad filt i sandigt landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En tsunami hade kunnat vara en anledning till det som vi inte kan svar på i nuläget, säger Carl Persson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.