Samma dag som kommunalrådet Roger Fredriksson fick kännedom om att det togs ut felaktiga taxor av Miljöteknik valde han att polisanmäla bolaget. Många oklarheter rådde i ärendet, som hur många av medborgarna som drabbats, och om kommunen fått för mycket eller för lite betalt. I dag, ett halvår senare, kvarstår flera av frågetecknen.
– Jag kan fortfarande inte svara på det, utan det får ju polisutredningen och vår interngranskning visa när de är klara, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.
Långsam och omfattande polisutredning
Rubriceringen som åklagare och polis jobbar efter är tjänstefel, men ingen har ännu delgivits misstanke om brott. Och hur länge det kan dröja innan framsteg görs kan åklagaren inte svara på.
– Polisen har fått direktiv som de jobbar med, men för att bedöma bevisläget och se om det överhuvudtaget är ett brott begånget kommer nog att dröja en tid. Det beror helt på vilka resurser polisen har och hur man jobbar, säger Ulrika Grenerfors, vice chefsåklagare.
Och att polisutredningen dröjer är kommunalrådet kritisk till.
– Jag tycker man ska hantera sådana här fall så fort som möjligt. Det är aldrig bra att ha surdegar som ligger, utan jag tycker det är viktigt att man får upp allt på bordet så att man kan gå vidare, säger Roger Fredriksson (M).
Parallellt med polisutredningen pågår en interngranskning på Miljöteknik. I förra veckan hördes ett flertal personer, men det kan dröja tills den är klar också.