Efter kikhosteutbrottet: Skolor tidigarelägger vaccinationer

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrottet av kikhosta i Jämjö i våras tidigarelägger bland annat Nättrabyskolan sin vaccinationsplan för åttondeklassarna.

Det gör att eleverna snabbare får sin sista dos vaccin.

Det var i maj som ett 30-tal skolbarn och föräldrar smittades av det stora utbrottet av kikhosta i Jämjötrakten.

Även barn som redan hade vaccinerats mot kikhosta drabbades, vilket ledde till att Region Blekinge erbjöd barn och kvinnor i närliggande orter en extra vaccination.

Ger sista dosen tidigare

I barnvaccinationsprogrammet ingår en extra dos mot kikhosta för barn i åttonde klass, för att förbättra skyddet. Flera skolors planerade vaccinationsperiod låg längre fram i höst, men på grund av utbrottet i Jämjö har flera skolor valt att påbörja vaccinationen redan nu.

En av de skolorna är Nättrabyskolan.

– Vi tyckte det var förnuftigt att lägga det som det första vi gör på terminen i fall deras immunitet avtagit. Den tjänsten kan vi bidra med, säger Åsa Andersson, skolsköterska.

Samtliga åttondeklasselever i de kommunala skolorna kommer att vaccineras under höstterminen.

Därför kan kikhosta vara farligt

Det är en mycket smittsam bakterieinfektion. I typiska fall börjar den som en förkylning med hosta och ibland lite feber.

Efter ett tag tilltar hostan och den blir mer attackliknande och intensiv. Efter några veckor kommer de karaktäristiska kikningarna, det vill säga att man hostar tills man får andnöd.

För barn under ett år kan kikhosta vara en allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Vid utbrott av kikhosta i ett samhälle är det därför extra viktigt att skydda spädbarnen.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.