Här har familjen Johansson en efterlängtad fika med farmor Marianne, som är på andra sidan glasväggen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här fikar familjen med farmor – på andra sidan glasväggen

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har nu en lösning som gör det möjligt att hälsa på sina anhöriga på äldreboenden. Genom att sätta upp plexiglasväggar utomhus ska de boende kunna få träffa sina anhöriga igen på ett säkert sätt. Boendet Fregatten var först ut där familjen Johansson passade på att hälsa på farmor.

Karlskrona kommun fick inspiration efter att ha sett andra boenden i landet göra på det här viset. Therese Stjerna, som är avdelningschef för hälsa och förebyggande på äldreförvaltningen, fick i uppdrag att få fram en prototyp som nu har testats på boendet Fregatten på Pantarholmen under helgen.

– Planen är nu att ordna fram minst en vägg till varje boende i kommunen, säger hon.

Therese Stjerna är avdelningschef för hälsa och förebyggande på äldreförvaltningen på Karlskrona kommun.

Bulle och kaffe med barnbarnen

– Det här har jag längtat efter. Jag har suttit uppe i lägenheten i två månader och inte ha kunnat gå ut, säger Marianne Johansson som bor på Fregatten sen en tid tillbaka.

Barnbarnen Lovisa och Ellen Johansson är på besök med sin pappa Ola och kan nu träffa sin farmor på första gången sen besöksförbuden infördes på boendet.

– Även om det var ett glas i mellan så var det mysigt att se henne, säger Lovisa Johansson.

Även Karlshamn har utvecklat så kallade mötesbänkar med en genomskinlig mellanvägg som började levereras till kommunens boenden under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.