Blekinge var ett av de län som sett till befolkningsmängden tog emot flest flyktingar och asylsökande i samband med flyktingkrisen 2015 – och allra flest tog Ronneby emot.
Mellan 2009 och juni i år har 3 054 flyktingar anvisats till eller flyttat till Ronneby, enligt Migrationsverket. Närmast är den mer än dubbelt så stora grannkommunen Karlskrona med 2 762 nyanlända.
Att många flyktingar sökt sig till Ronneby beror historiskt sett på den goda tillgången på bostäder, samt en hög anhöriginvandring.
Olika syn på lösningar
Både den styrande alliansen och oppositionspartierna menar att kommunen står inför fortsatta utmaningar gällande integrationen. Bland annat gällande arbetslöshet, där tre av tio utrikesfödda i kommunen saknar anställning – vilket är femte mest i landet.
Men hur partierna vill arbeta framåt skiljer sig åt.
– Vi måste ha hand om den integrationsskuld vi har, och behöver ett flyktingstopp. Vi kan se att vi tappar unga män som försvinner ut i kriminalitet, säger Roger Fedriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi ska fortsätta att hjälpa människor på flykt, men måste också se till att människor kommer in i samhället. Integrationen sker i skola, på arbete, och i föreningslivet. Det måste vi satsa på, säger oppositionsrådet Ola Robertsson (S).
Se Roger Fredriksson (M) och Ola Robertsson (S) mötas i en duell i klippet ovan.
Så svarade partierna i Ronneby i valkompassen
Påståendet i valkompassen är ”Kommunen ska ta emot färre flyktingar”:
Mycket dåligt förslag: Miljöpartiet
Ganska dåligt förslag: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Ronnebypartiet
Ganska bra förslag: Centerpartiet och Kristdemokraterna
Mycket bra förslag: Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna