– Jag tolkar det som att det strider mot grundlagen. De här formuleringarna måste ses över både en och två gånger, säger Peter Bowin (V).
Förutom att sociala medier inte ska få användas privat av anställda under arbetstid, innehåller det nya förslaget till IT-policy i Ronneby kommun flera skrivningar om hur anställda ska bete sig i sociala medier. Bland annat ska de anställda ”tänka på” att de skriver om kommunen ”på sådant sätt att Ronneby kommuns anseende och goda rykte bibehålls”.
– Jag har blivit kontaktad av ett antal oroliga anställda, som känner att kommunen kollar lite för noga på vad de gör och skriver i sociala medier. Känslan av att vara övervakad är ingen bra känsla för de anställda, säger Peter Bowin (V).
”Strider mot grundlagen”
Vidare står det i förslaget: ”Vid privatanvändning av sociala medier utanför arbetstid gäller yttrandefrihet och meddelarfrihet”.
– Det strider mot grundlagen. Det står ju på ren svenska att yttrandefriheten och meddelarfriheten bara gäller utanför arbetstid. Sådana formuleringar hör inte hemma i kommunala policies.
Tror du det är så de menar?
– Det hoppas jag inte och därför vill jag se en ändring av hela den här skrivelsen.
Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson (M), vill inte kommentera IT-policyn förrän den återvänt från remissrundan senare i vår.
Så omnämns sociala medier i förslaget:
”Det ska finnas ett uppdrag från närmsta chef för att en anställd ska kunna använda sociala medier i tjänsten. Med detta beslut klargörs att personen använder sociala medier som anställd och inte som privatperson. Vid arbete med sociala medier gäller denna IT-policy.
Sociala medier ska inte användas privat under arbetstid.
Vid privatanvändning av sociala medier utanför arbetstid gäller yttrandefrihet och meddelarfrihet och det är tillåtet att skriva om kommunens verksamhet. Dock ska anställda tänka på att det görs på sådant sätt att Ronneby Kommuns anseende och goda rykte bibehålls (lojalitetsplikten).”