Att ändra skolmatsmenyer oftare jämfört med tidigare år har, enligt kostchefen Jörgen Folkesson i Karlskrona, gjort att hans jobb blivit stressigare.
– Lite mer arbetsbörda blir det såklart.
Pris på matprodukter som går upp och ner är orsaken till att skolmatsmenyn numera måste uppdateras flera gånger per år.
– Nötkött har ökat i pris, mjölk drog iväg ett tag innan det blev billigare igen och så vidare.
I klippet berättar Jörgen Folkesson om vilka råvaror som kan springa iväg i pris och hur de får anpassa maten.
Billigare råvaror
Detta leder till att man serverar nya måltider med billigare råvaror så att pengarna som finns avsatta för matinköpen räcker.
– Om vi tidigare serverade kalops på nötkött kanske den blir ersatt av en fläsk eller kycklinggryta.
Enligt Jörgen Folkesson tror han inte att det har så stor påverkan på skolornas elever.
– Det finns möjligtvis någon rätt de saknar som inte längre finns kvar.