Hör Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, om studien i klippet ovan. Foto: Erlend Aas/TT/SVT

Världens första borreliavaccin ska testas i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Jämjö och Rödeby i Blekinge blir testområden i en ny studie. Målsättningen: Ta fram ett vaccin mot fästingsjukdomen borrelia.

Midsommarhelgen blir startskottet för en ny europeisk studie, som ska ta reda på mer om vilka typer av borrelia som förekommer i Europa och hur sjukdomen utvecklas.

Studien – som kommer att pågå i ett år – ska in sin tur leda fram till en omfattande vaccinstudie 2022. Då är det tänkt att ett helt nytt framtaget vaccinet ska testas. 

”Hög förekomst av borrelia”

Sex europeiska länder deltar i studien, och i Sverige blir alltså de två Blekingeorterna Jämjö och Rödeby testområden, något som P4 Blekinge tidigare rapporterat.

– Det är områden med väldigt hög förekomst av borrelia, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid BTH, som koordinerar det svenska arbetet i studien.

I klippet ovan berättar Johan Sanmartin Berglund mer om studien, och varför det ännu inte finns något vaccin mot borrelia.

Detta är Borrelia

  • En bakteriesjukdom som sprids av fästingar.
  • De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.
  • Sprids mellan djur och människor. Fästingar suger blod från människor, fåglar och däggdjur och kan då bli infekterade med olika smittämnen. Dessa smittor sprider de sedan vidare nästa gång de suger blod.
  • Finns över stora delar av norra halvklotet och förekommer i nästan hela Sverige. Risken för att smittas är störst längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige.
  • Du minskar risken för att bli smittad om du tar bort fästingen så fort som möjligt.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.