Varmbadet stängt på obestämd framtid

Publicerad

Varmbadhuset i Karlskrona kan komma att hållas stängt i flera års tid framöver efter att det i veckan framkommigt att skicket på den Q-märkta byggnaden är värre än vad kommunen befarat.

Kommunen har följt skicket på byggnaden i över 20 års tid och varit medveten om vissa av de problem som finns, men vid en nyligen presenterad rapport framkom ytterligare ett problem vilket lett till att badhuset stängts i väntan på vidare utredning.

– Det finns ju tre saker, dels rör byggnaden på sig. Sätter sig i marken under, vi har även läckage från bassängerna och så har vi bärigheten i mellanbjälklagret. Det är framförallt bärigheten som lett till den här åtgärden. För den konsult som kontrollerat detta kan inte garantera 100 procentig bärighet och då väljer vi att stänga för att inte ha människor i byggnaden om det skulle bli ett ras, säger Anders Kumlin, fastighetschef Karlskrona kommun.

Ska utredas

Närmast så ska fler analyser göras. För att utreda det akuta renoveringsbehovet.

– I bästa fall så räcker det med några mindre akuta åtgärder och att vi kan öppna badhuset igen efter sommaren, men på sikt behöver byggnaden en omfattande renovering, säger Kumlin.

Stängt under lång tid

Om den omfattande renoveringen skulle behövas genomföras redan nu så kan badet kommat att vara stängt under en lång tid framöver.

– Det är ju stora åtgärder som behöver genomföras för att bli kvitt alla problem och det kommer nog ta över ett år att genomföra. Sen måste ju även finansieringen lösas då det enligt rapporten kommer att kosta drygt 30 miljoner kronor, avslutar Kumlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.