Karlskrona kommun äger, tillsammans med hjälporganisationen Lions, fem 1700-tals-stugor på Björkholmen genom en stiftelse. Men nu höjs allt fler röster om att stugorna är nedgångna och måste åtgärdas.
Petra och Johnny Eriksson, från Vellinge, hyrde en av stugorna under en vecka.
– Jag är själv målare, och när jag såg fasaderna här höll jag på att börja gråta. Färgen faller av i stora sjok, och slipersen är genomrutten. Det var stopp i handfatet, och stuprännan är full av stora hål, säger Johnny Eriksson.
Stugorna byggdes på 1700-talet, till de timmermän som arbetade på Karlskronavarvet, och anses i dag ha ett högt kulturhistoriskt värde. Men de senaste åren har stugorna hyrts ut till turister under sommaren, och studenter under läsåren.
Björkholmens byalag har under flera år försökt få kommunen och stiftelsen att rusta upp stugorna. I Sydöstran har de tidigare även ifrågasatt att kommunen anlitar en extern stugförmedlingssajt för att hyra ut stugorna till turister.
Beslut väntas under hösten
Eva Strömqvist (S) är ordförande i stiftelsen som äger stugorna. Hon berättar att styrelsen i förra veckan samlades för att diskutera problemen med stugorna.
– Vi träffades och diskuterade de akuta situationerna som finns. Vi är medvetna om att det finns mycket att åtgärda, och vi ska ta tag i det mest akuta så snart som möjligt. Sedan finns det även långsiktiga planer för stugorna, men jag vill inte föregå den diskussionen. Det väntas ett beslut under hösten, säger hon.
Hur ser du på att stugorna hyrs ut i det här skicket?
– Just den här stugan kommer vi inte hyra ut förrän det akuta är åtgärdat. Vi erbjöd även paret en annan stuga. Men det är gamla stugor, och det är klart att det finns underhåll att göra. Men vi är absolut involverade och gör så gott vi kan med det här.
Fick pengar tillbaka
Johnny och Petra Eriksson fick halva avgiften tillbaka efter att ha vänt sig till stugförmedlaren med kritiken. Men de vill fortfarande att stugorna ska åtgärdas.
– De är kulturhistoriskt värdefulla, och det är viktigt att de tas om hand så de inte förfaller helt, säger Petra Eriksson.