En grupp ungdomar står nära en arbetsbänk i en verkstadsmiljö, som är upplyst med metallväggar och olika verktyg och utrustning i bakgrunden. En stor svart cylindrisk objekt ligger på bänken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleven Marcos Carralero var tveksam kring huruvida han vill jobba på verkstad. Se vad som skulle övertyga honom i klippet. Foto: Wivan-Kristina Sandberg

Verkstaden i Karlskrona slår upp portarna – ska locka fler till mekanikeryrket

Publicerad

Tusentals fler behövs inom motorbranschen de närmaste åren. Därför satsar nu 100-talet verkstäder i Sverige på studiebesök från skolklasser för att locka fler till mekanikeryrket.

En av klasserna som nappade var sjuorna på Wämöskolan i Karlskrona.

Börjessons bil i Karlskrona visar den här veckan upp sin verkstad för grundskoleelever och allmänheten för att locka fler att utbilda sig till yrken i branschen.

– Det finns ett stort behov av mekaniker i våra verkstäder, säger Per-Ola Levin, servicemarknadschef på Börjessons bil.

Intresse från eleverna

En framtid som mekaniker är också något som sjundeklassaren Leon Sokolaj kan tänka sig.

– Lastbilar är roligt, säger han.

Även under lördagen håller verkstaden öppet för de som är intresserade av att veta mer om mekanikeryrket.

I klippet får du hänga med till verkstaden i Karlskrona och höra om vad förhoppningarna med motorbranschens satsning är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.