VANDRINGSLED

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den gamla Kamrastigen, som gått tvärs över fältet, kommer att översvämmas. Därför har en 90 meter lång spång byggts för att hålla vandrarnas fötter torra. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Vill återskapa våtmark – här är nya vandringsleden i Järnavik

Publicerad

I Järnaviks naturreservat ska en våtmark återigen bli en del av naturen. Då tvingas Kamrastigen att flytta – nu har en 90 meter lång ramp växt fram genom träden.

– Det kommer vara som att gå över en vattenspegel, säger Stefan Rehnberg som arbetslett projektet.

Genom att dämma igen ett dike på ängen kommer våtmarken, som en gång i tiden funnits där, att återskapas.

Kamrastigen, som gått tvärs över fältet, kommer då att översvämmas och för att ge alla besökare tillgång till stigen, trots våtmarken, har nu en 90 meter lång spång byggts.

– Hela Järnaviksområdet har ungefär 150 000 besökare per år från hela världen, säger Stefan Rehnberg, arbetsledare på Ronneby kommun.

Byggts av nyanlända

Spången är en del av den 4,5 kilometer långa vandringsleden genom Järnaviks naturreservat. Eftersom spången är tillgänglighetsanpassad kan både rullstolar och barnvagnar nu köras hela vägen fram till grillplatsen vid Ettorpsviken.

Insatserna har finansierats av länsstyrelsen samt kommunala medel – och bygget har utförts av nyanlända genom kommunens integrationsprojektet.

– De har fått utbildning i röjsåg, motorsågar och hur vi hanterar vår allemansrätt. Jag ser det här som ett riktigt win-win-koncept, säger Patrik Sommersgaard, parkchef på Ronneby kommun.

Följ med till nya spången i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.