Elin Thelin är redan vaccinerad mot HP medan hennes kompis Kiana Gonzalez inte är det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Thelin är redan vaccinerad mot HP medan hennes kompis Kiana Gonzalez inte är det. Spela klippet för att höra vad de tycker om regionens satsning. Foto: Karin Karltun/SVT

Vill utrota livmoderhalscancer – gratis vaccin till unga kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren kommer alla kvinnor i Blekinge som är födda mellan 1994–1999 att bli erbjudna gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV. Förhoppningen är att utrota livmoderhalscancer.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus.

Varje år dör 150 kvinnor i livmoderhalscanser i Sverige. Sedan 2012 har flickor erbjudits vaccination mot HPV via skolvaccinationsprogrammet, men kvinnor födda 1994–1999 är inte vaccinerade mot HPV i samma utsträckning.

Alla är välkomna

Erbjudandet om gratis vaccination gäller inte bara ovaccinerade kvinnor, utan även de som tidigare har tagit vaccin mot HPV.

– Det nya vaccinet ger ett bredare och bättre skydd än det vaccin som gavs tidigare, säger Anna-Karin Åberg Sandberg, projektledare.

Efter sommaren kommer alla kvinnor få en kallelse och vaccinationsstarten sker strax efter.

Kiana Gonzalez från Ronneby är inte vaccinerad men ser positivt på Regionens satsning.

– Jag kan tänka mig att göra det, säger hon.

Spela klippet för att få veta mer om den nya satsningen.

Fakta om HPV

Humant Papillomvirus (HPV) är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. En majoritet av alla sexuellt aktiva kvinnor och män drabbas. HPV kan orsaka flera olika cancerformer, varav livmoderhalscancer är den vanligaste. Risken för HPV-infektion är störst bland unga och smittspridningen hos personer över 30 år är låg. Varje år dör cirka 150 kvinnor i livmoderhalscancer.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.